Píše se o nás: MF DNES

Píše se o nás: MF DNES

Recept proti Číně? Starat se o to, v čem být lepší, říká šéfka firmy

Společnost Reko z Jaroměře na Náchodsku vyrábí už od roku 1992 ploché hnací řemeny a  dopravní pásy. Vede ji dcera původního zakladatele Věra Navrátilová, která firmu přihlásila do soutěže Rodinná firma roku. Reko bodovalo v kategorii Podnikáme odpovědně.

Co pro vás znamená ona firemní odpovědnost?

Firemní odpovědnost je takový vzletný název, ale nám jde o jednoduché věci. Chováme se zodpovědně vůči městu a vůči lidem, co tu žijí. Chci mít čistý štít, abych se nemusela bát chodit mezi  lidmi po Jaroměři. Snažíme se být féroví vůči zákazníkům i našim 35 zaměstnancům. I po 25 letech usilovné práce se pořád chápeme jako malá rodinná firma a podle toho se chováme.

Na co je potřeba si dát pozor, když vedete firmu, kde pracuje několik členů jedné rodiny?

Například na to, abyste nedělali výhody mezi zaměstnancem z řad příbuzných a ostatními zaměstnanci. Je potřeba měřit stejným metrem.

Kdo všechno z vašeho rodinného klanu ve firmě působí?

Otec stále ještě chodí do práce, aby vše kontroloval a aby rozhodoval o důležitých investicích. Mamka stále pracuje jako ekonomka. Synovec je vedoucí výroby, můj syn jezdí na montáže, partner zajišťuje technické zabezpečení. Na částečný úvazek pracuje ve firmě také sestra.

Nehrozí vám ponorková nemoc?

Ani ne. Když se sejdeme mimo firmu snažíme se práci neřešit. V práci se naopak každý den ráno sejdeme u mě v kanceláři, dáme si kávu a probereme vše důležité. Doufám, že způsob, jak spravujeme firmu, udržíme i pro další generace. Prodat ji nemáme v úmyslu. Nejlepší je, když nastupující generace dětí majitelů už chodí do firmy na brigády, jsou připravované na to, že jednou továrnu převezmou. Podle toho si také vybírají, co studovat.

To byl i váš případ, nebo vás museli rodiče přemlouvat?

Nedá se říct, že by mě přemlouvali, spíš mi vysvětlovali důvody, proč bych do toho měla jít a firmu udržet v rodinných rukou. Jsme dvě dcery a nakonec to padlo na mě, já vždy měla k technice blíž než sestra. Nejdříve jsem váhala, ale časem jsem přišla na to, že má smysl firmu převzít. Rodiče by řekli, že jsem konečně dostala rozum.

Máte nějakou metodu, jak si vybírat zaměstnance? Tedy kromě rodinného kruhu.

Dnes se noví pracovníci těžko shánějí, spíš si firmy zaměstnance přetahují. Osvědčilo se nám motivovat naše současné zaměstnance, aby do firmy přivedli další. Pokud se takový pracovník osvědčí a zůstane, člověka, který ho přivedl, finančně odměníme. Osvědčila se nám i spolupráce se zdejší řemeslnou školou, kde se každý rok prezentujeme a nabízíme možnost, aby u nás později šikovní absolventi nastoupili.  

Pětatřicet zaměstnanců je akorát, nebo se chystáte nabírat, eventuálně propouštět?

Řekla bych, že máme stabilní tým. Ani fluktuace není dramatická.

Chystáte v dohledné době nějaké změny ve výrobě?

Máme nyní tři divize. Počítáme s postupným úpadkem divize technické konfekce, kde děláme výrobky z technické kůže. Tato výroba je příliš drahá a náročná. Naopak se snažíme posilovat výrobu v druhé divizi, kde vyrábíme dopravní pásy, ozubené řemeny, teflonové fólie, elevátorové pásy a další.

Evropě se daří, ale to nevydrží navěky. Nebojíte se krize?

Nemáme hlavní odběratele, což nás v době krize ochránilo, máme velké množství zákazníků ze všech oborů. Je to pracnější, personálně náročnější, ale stabilnější. A máme konkurenční výhodu, protože jsme schopni nabídnout řešení opravdu všem.

Ani konkurenti z Asie vás neděsí?

Vždycky říkám, že se  máme starat o to, co můžeme ovlivnit, včem být lepší. Pokud zítra přijde do Jaroměře čínský investor a postaví nám na zelené louce továrnu na stejný sortiment, s tím nic neuděláme. Dělejme kvalitně to, co můžeme a umíme.

Ladislav Pošmura
redaktor MF DNES

Kontakty

Telefon: +420 736 752 175
Telefon: +420 727 928 025

E-mail: info@reko-sro.cz

O firmě

Reko s.r.o.
Husova 123
551 01 Jaroměř

: 44499850

DIČ: CZ44499850